ZNAŠ LI ŠTO TVOME TIJELU ODGOVARA

Kad te zadnji put netko pitao što osjećaš u nekoj poziciji?

Što ti tijelo govori kad napaviš ovu vježbu ili onu vježbu?

Ne, to treneri na žalost ne pitaju jer im je važno da to napraviš, da ponoviš, da razvališ.

No, je li?

Da, ako ti je važan rezultat. No, većina rekreativaca, ma SVI rekreativci ne žive od rezultata te im je uništavanje tijela za još jedno izvedeno ponavljanje, još kilogram više ili još sekundu duže nepotrebno i štetno.

Da, ovo šteti i onima čija karijera ovisi o tom jednom dodatnom ponavljanju,  o tom jednom dodanom kilogramu ili jednoj manje ili jednoj više sekundi.

Osobno smatram da se ni ovima čija karijera ovisi o tome ne isplati riskirati zdravlje radi toga, no to su već osobne preferencije. Znam samo da je izuzetno teško ostati potpuno fizički zdrav nakon profesionalne sportske karijere.

No, dosta o njima. Niti ste vi profesionalci niti se obraćam profesionalcima.

Želja mi je da shvatite da je vama, rekreativnim vježbačima rezultat u gore navedenom kvantitativnom smislu manje važan. Sekundaran. Prije ovoga je ispravna forma. Pokret koji služi vašem načinu života te ga upotpunjuje, čini sigurnijim, a vaše fizičko tijelo dugovječnijim. Nećete vjerovati koliko će se kvaliteta vašeg života promijeniti samo kada prihvatite ovaj način razmišljanja i vježbanja.

Zato je moja filozofija pokreta, vježbanja u mom studiju i sa mnom upravo to.

  • Pitati klijenta kako se osjeća.
  • Što se događa u određenoj poziciji.
  • Pronaći najbolju poziciju ZA KLIJENTA, ne za mene, formu, asanu ili rezultat.

Uočavate razliku? Da, razlika je ogromna. Vjerujte i rezultat.

Kada pronađemo taj položaj u kojem se moj vježbač osjeća dobro te ga optimiziramo ako je potrebno, nema potrebe tjerati ga i nagovarati da to radi i kad izađe iz vježbaonice. Vježbači to rade sami jer im taj pokret, ta pozicija ubrzo postaje jednostavnija, lakša i prirodnija.

Volim promatrati taj proces. Uživam u promjenama koje se događaju kao posljedica toga. Jer kroz treninge u Vježbaonici vježbači postaju svjesniji svoga tijela, sebe, svijeta oko sebe. Te počinju sve više birati što žele umjesto onoga što im je u „postavkama“.

Želite zaviriti u ovaj proces? Isprobati ga? Javite se i vidimo se u Vježbaonici!

Puse, Jelena