NAPUNITE BATERIJE NA GODIŠNJEM KAO NIKADA U ŽIVOTU PRIMJENJUJUĆI OVO…

Većina zaposlenih jedva čeka svoj godišnji odmor, da se opusti i napuni baterije za sljedeći uspješan radni period. Čim završe radne obveze, prekidaju sa svim aktivnostima, putuju na more u planine ili gdje već i ne rade ništa. Time šokirate tijelo i um te smanjujete mogućnost da napunite baterije na godišnjem jer ste sa 100% na 0% došli neočekivano i naglo. Time produžavamo period prilagođavanja na sporiji program rada i za to se vrijeme ne oporavljamo nego smo još uvijek pod stresom. Skraćujemo si odmor. Također, nakon što prođe ovakav godišnji, vraćamo se u svoje rutine i osjećamo se grozno te nam je sve puno teže nego bi trebalo biti. Vjerujem da se puno vas prepoznalo u ovom scenariju.

Ove godine napunite baterije na godišnjem na mudriji način.

Važno je dakle učiniti dvije važne stvari.

-prijelaz s posla na odmor i s odmora na posao treba biti postupan

Odmor je započeo, no ne znači da istog trena možete ništa ne raditi. Umu i tijelu treba postupno usporavnje do faze odmora duha i tijela. Zato pronađite način da „radite“ još dan-dva i na odmoru. To ne mora nužno biti vezano za posao. Može isto tako biti stizanje zaostataka s hobijem ili malo više angažmana u tom segmentu života. Važno je da um i tijelo postepeno usporavaju ritam. Dobar je dodatak da radite ono što volite, stoga svakako preporučujemo aktivnost na području hobija.

Prije nego se vratite na posao, krenite organizirati dan na malo drugačiji način. Posložite si obveze, svakodnevne stvari koje trebate obavljati kao neku „to do“ listu iako nije sve baš toliko važno učiniti na vrijeme, načinite raspored i držite ga se jer se time polako dižete sa 0% na potpunu spremonost i nema šoka kao kada prijelaz učinimo naglo.

Druga jako važna stvar je

-ostati aktivan

Ako vam je cilj da napunite baterije na odmoru, ne smijete prestati sa svojom fizičkom aktivnosti. Dapače, to će biti pogubno i destruktivno za vas. Nastavite biti aktivni. Aktivnost pomaže da napunite baterije na godišnjem odmoru do njihovog pravog maksimuma.

Vježbanjem nastavljate jačati tijelo, volju i postizati vlastite ciljeve.

Ostajući aktivni na odmoru doživjet ćete puno više lijepih stvari u obilasku prelijepih mjesta, plivanju, veslanju, ronjenju ili bilo kojoj drugoj aktivnosti umjesto da ga provedete pasivno u lokalnom kafiću. Ako ste odlučili otići na odmor, učinite ga drugačijim te ga odvojite od obične lijenosti i pasivnosti. Koliko god vam se ta opcija ponekad čini izazovnom i da vam baš to treba, vaš mozak neaktivnost doživljava kao mučenje. I ne može se odmoriti i oporaviti.

Intenzitet izaberite sami, sasvim je u redu ako je nešto niži od uobičajenih treninga, a posebno je dobro da se aktivirate u drugačijem tipu aktivnosti. Time na kraju možete provjeriti i učinkovitost načina treniranja u kojem ste. Promatrajući i uspoređujući koliko kondicije imate za neke druge aktivnosti.

Dakle, ponovit ćemo! Da napunite baterije na godišnjem, trebate:

-postepeno ulaziti u odmor i vraćati se u svakodnevni život.

-ostati aktivni! Može čak i malo manje aktivni nego inače, no ostanite aktivni.

Ovo je jednostavan recept da napunite baterije na godišnjem kao nikada do sada.

Možda će vas na aktivnost motivirati ova kratka i moćna Marijina priča

Ili ova priča sa Kleka

Ako nemate ideja kako biste aktivno proveli odmor, evo nekih vrlo zanimljivih. Uživajte i javite nam kako ste proveli svoj aktivni odmor!