VJEŽBAONICA POMAŽE KOD “JET LAGA”

Po tko zna koji put govorimo i još ćemo bar toliko puta ponoviti, tijelo je stvoreno za kretanje. No, ako samo ponavljamo tu činjenicu, nitko od toga nema ništa. Učinite zato isto što i mi.

Bili smo na putu i kako to uvijek radimo, ako se dogodi da moramo čekati drugi let ili jednostavno kad uhvatimo nekoliko minuta za kretanje, napravimo to kako treba.

Tijelo će vam biti zahvalno. Također, smanjit ćete posljedice „jet laga“ ako idete na duži let. Nemojte dakle čekati priliku nego ju stvorite. Veliki broj naših suputnika je sa zanimanjem gledao ovaj foto session. No ovom se prilikom nitko nije priključio.

Kako možete vidjeti na fotkama, imali smo besplatan Internet. Ipak, odlučili smo vrijeme investiratiu nešto korisnije.

Prva vježba:

Aktivacija gluteusa, leđa i ramena. Spustite se u pravilni čučanj, onako kako ste naučili kod nas u Vježbaonici. Ne morate ići preduboko. Mi smo za mjeru uzeli rukohvat stolca kako vidite na slici. Ostanite u poziciji čučnja te ruke spustite na koljena u jednoj fazi, u drugoj fazi ih dignite u ravninu ramena. Svaku poziciju zadržite 3-5 sekundi. Napravite 10 ponavljanja. Nemojte sjedati na rukohvat! Nema švercanja!

Pokreni se s Vježbaonicom

Druga vježba:

Pomaže istegnuti listove i stražnju ložu te aktivira mišiće leđa.

Stanite ispred povišenja (Stepenice, okvira staklene stijene ili nekog drugog prikladnog objekta), iskoračite jednom nogom i prste noge stavite na povišenje. Spustite petu koliko ide prema podu. U krajnjoj točki ostanite dovoljno dugo da osjetite opuštanje. (obično to traje 10-15 sekundi). Kralježnica je ravna te se trupom naginjete naprijed. (pazite kako se naginjete naprijed, ne u lumbalnom dijelu nego u kukovima koji su za sagibanje puno primjereniji, vjerojatno ovaj pokret znate kao „hip hinge“, ako ne znate, raspitajte se kod svog trenera u Vježbaonici). Obratite pozornost da mišići stražnjice nose najveći dio tereta.

VJežbaonica listovi hip hinge

Zamijenite noge i napravite isto na suprotnoj strani.

Treća vježba:

U stojećem stavu , Priđite zidu. Trup neka bude ravan i nagnut prema zidu tako da su vam podlaktice cijelom dužinom oslonjene na zid. Na prstima nogu zakrenite trup za 90 stupnjeva u jednu stranu tako da ste jednom podlakticom i dalje naslonjeni na zid, a druga je u istom položaju s druge strane. Vratite se u početnu poziciju, te ovo ponovite na drugoj strani. Pazite da vam je trup čvrst u sve tri faze ove vježbe.  Ovo je jedno kompletno ponavljanje. Učinite ih deset.

Vježbaonica na putovanju

Nakon ovoga primijetit ćete dvije stvari:

Vrijeme je prošlo jako brzo i bolje se osjećate.

Ako vam je ostalo još nešto vremena i želite ga provesti čitajući, nemojte dozvoliti tijelu da „visi“. Sjedite ispravno, kao na slici. Predmet čitanja smjestite što bliže ravnini očiju kako ne biste saginjali glavu u neprirodnom položaju. (onako kako svi mi to ponekad činimo).

Vježbaonica pravilno sjedenje, pravilno čitanje

Tijekom leta pokušajte svakih petnaestak minuta pomaknuti donji dio tijela. Posebno obratite pozornost na potkoljenice. To je dio koji se tijekom dugog sjedenja najmanje giba te je važno aktivirati ih svjesno. Podignite lagano nogu od tla te ispružite prste prema dolje, zatim ih dignite gore.

Eto, sada ćete još više moći uživati u svojim putovanjima i sjetiti se svog omiljenog vježbališta.

Pozdrav i sretan put od ekipe iz Vježbaonice.