STABILNOST

piše: Miroslav Skender

Stabilnost u životu je potrebna, to nas oduvijek uče. To nam se nameće kao vrlo važan životni cilj. Imati stabilnu vezu, stabilan brak, stabilan posao, stabilnu plaću, biti stabilna osoba, stabilan (pouzdan) prijatelj, kolega…

No, što ako preskočiš nešto i ne kreneš od početka sa stabilnošću? Gdje je zapravo početak i kako postaješ stabilan? Pa, ni ja nisam znao. No, počeo sam vježbati u Vježbaonici i shvatio da sam iz nepoznatog razloga propustio postati stabilan u onome što stvarno smatram osnovnim. Nemam stabilnosti u vlastitom tijelu. Ta me je spoznaja iznenadila, malo razočarala. I možda najviše začudila. Jer vježbao sam i prije. I nikada nisam primijetio da nisam stabilan. Tek kada sam počeo vježbati po programu Vježbaonice, na vidjelo je izašla nestabilnost. Radio sam jednu zanimljivu vježbu gdje je oslonac trebao biti na desnom koljenu i to na nestabilnoj podlozi. I vrlo sam dobro odradio vježbu. Zadovoljan promijenio sam stranu. Oslonac na drugoj nozi je bio strašno nestabilan, nesiguran, osjećao sam se kao Bambi na ledu… vjerujem da je to tako nekako i izgledalo. U trenutku sam se prisjetio onoga što je Jelena govorila prije nego sam počeo vježbati. Kako bi tijelo bilo u optimalnoj formi, treba ga posložiti na ispravan način, ispraviti nedostatke i kompenzacije koje tijelo samo radi prilagođavanjem na nedostatke i nestabilnosti koje mu izazivamo na razne načine. Sada je to poprimilo potpuno drugu dimenziju. Sada su te riječi dobile novo značenje i smisao.

Tijekom slijedećih treninga obraćao sam pažnju na ostale nestabilnosti i načine na koje moje tijelo te nestabilnosti pokušava kompenzirati.

Rezultat: puno je toga što mogu unaprijediti u vlastitom kretanju i na vlastitom tijelu. Na trenutak me je to pomalo i obeshrabrilo. Ipak, brzo mi je postalo drago što sam to otkrio jer sada mogu krenuti u ispravljanje. Sada mogu krenuti prema tome da postanem stabilan.

Jer zapravo, mogu li biti stabilan u svemu što sam gore naveo, što zahtjeva stabilnost ako nisam stabilan u vlastitom tijelu? Mislim da sam upravo otkrio način kako početi biti stabilan. A tijelo, tijelo je zahvalno i izuzetno brzo pokazuje napredak u pravom smijeru. Rezultati su doslovno vidljivi iz treninga u trening.