UMJETNOST JE NEŠTO DRUGO

 

Piše: Jelena Pešut

Na plaži u Barceloni vidjela sam ovo zanimljivo umjetničko djelo. Na jedan način ova mi se umjetnina svidjela i privlačila je moj pogled, a sa druge imala sam otpor prema njoj iako nisam mogla shvatiti zašto. Tek kad sam se vratila s puta kad sam ponovno pregledavala slike i došla do nje shvatila sam što mi ne štima. Ovaj me objekt podsvjesno podsjetio na ljudsko tijelo. Podsjetio me je na tijelo koje nije ravnomjerno razvijeno i koje svojim iskrivljavanjem pokušava to nadoknaditi i prilagoditi se zahtjevima koje pred njega stavljamo svakodnevnim destruktivnim otporom gravitaciji jer na pogrešan način koristimo svoje mišiće. Borimo se s nečim čemu se trebamo prepustiti i koristiti gravitaciju tako da nas podržava, a ne da nam šteti. Pomislih prvo pa ti stvarno ne možeš niti na odmoru bez razmišljanja o poslu? No, vratila sam se u tijek misli: Naše tijelo stremi u visinu. Trudi se  biti uspravno. No, ako izgleda uspravno ne znači da je pravilno uspravno. Isto kao i ovaj „toranj“. Uspravan je, to mu nitko ne može osporiti, no nije ravan. Ipak, to je samo umjetnina na plaži. Lijepo ju je vidjeti dok tijelo koje je postavljeno na taj način može izazvati hrpu zdravstvenih problema. Rijetko se tko od nas može pohvaliti tijelom koje je izbalansirano i mišićima koje pravilno koristimo.

Davno sam kao prioritet u Vježbaonici odabrala način rada kojim vježbače dovodimo u pravilnu poziciju, pomažemo im ispraviti se u svoj svojoj visini. Učimo ih kako se kretati, kako ono što nauče i rade kod nas mogu koristiti i u ostalim životnim situacijama. Učimo ih uživati u pokretu. Smanjivanje i otklanjanje bola samo je jedan segment toga i svi su naši vježbači svjesni toga. Tijelo je stvoreno za kretanje. To kretanje treba biti pravilno i dovoljno intenzivno. Tijelo tada odgovara boljim izgledom, poboljšanom funkcionalnošću, snagom i sjajem a o psihičkim dobrobitima neću niti govoriti. Koristite svoje tijelo. Pokret može biti poseban užitak, zašto biste si ga uskratili?

Moram priznati da mi je bilo prilično teško oduprijeti se izazovu da odem bliže tornju i probam odgonetnuti kako bi ga se dalo ispraviti. Ovo je valjda profesionalna deformacija?

Nisam to učinila. Moja je struka vezana za potpuno drugačija umjetnička djela.  „Obična“ umjetnička djela mogu imati nekonvencionalan i neoptimiziran izgled, ne moraju čak biti niti funkcionalna, dok naše tijelo postaje umjetničko djelo tek kada ga koristimo na ispravan način.

Znam da niste dobili upute za upotrebu svoga umjetničkog djela. Stoga se priključite nama i dobit ćete svo potrebno znanje i iskustvo.

Pozdrav i vidimo se u Vježbaonici J