Svi volimo – hodanje!

[Piše: Jelena Pešut]

Lijepo vrijeme mami nas na ulice, u prirodu, na izlete. Mami sva naša osjetila i traži od nas da se napojimo sunca, kisika i ostavimo zimu i hladnije vrijeme iza nas. Najčešće se tijekom proljetnih dana i skidanjem prvih slojeva deblje odjeće osvijestimo da je ljeto zaista blizu i da je vrijeme pravog čišćenje i priprema za ljetne praznike upravo sada. Iako nisam zagovornik brzinskih dijeta i treniranja 5 do 12 i mene je razdoblje lijepog vremena između iznenadnih pljuskova natjeralo na savski nasip, u šetnju.

Hodanje spada u najprirodnije oblike kretanja i svojstveno je čovjeku jer se jedino on kreće uspravno, na dvije noge odupirući se tako sili gravitacije i aktivirajući najdublje mišićne slojeve trupa kako bi uopće mogao stajati uspravno. Svaki pokret ili propulzija tijela prema naprijed aktivira jedan od najbitnijih mišića čovjekova tijela: stražnjicu ili glutealnu regiju mišića zgloba kuka. Mišić čija atrofija ili amnezija može uzrokovati bolnost lumbalnog dijela kralješnice, nestabilnost zdjelice ili bolove u prednjem dijelu kuka.

Tijekom hodanja opterećenje na kralježnicu i kralješničke diskove puno je manje nego tijekom trčanja jer je vertikalna sila potiska puno manja, gotovo zanemariva. Hodanje pripada aktivnostima nižeg do srednjeg intenziteta i kao takva dobra je za sve uzraste, pogotovo osobe srednje i starije životne dobi jer je mogućnost ozljede izuzetno mala. Ova aktivnost osnažiti će vaše srce i pluća jer iako je niskog intenziteta povećan je zahtjev mišićnog sustava za kisikom te srce i pluća moraju odraditi svoj dio posla u našem organizmu.

Donji ekstremiteti svojom pojačanom aktivacijom osiguravaju bolju protočnost krvi i limfe te bolju cirkulaciju čime se može ublažiti pojava proširenih vena te nakupljanje toksina te osjećaj teških nogu. Kao i svaki drugi mišić u tijelu i naša stopala trebaju vježbu kako bi ostala zdrava i funkcionalna. Hodanje za njih pogotovo na različitom terenu (pjesak ili kamenčići na plaži, trava) osigurava potreban mišićni trening. Još ako im priuštite masažu nakon treninga vaša će vam stopala biti i više nego zahvalna.

Hodanje se čak preporuča i u rehabilitacijske svrhe. Iako su istraživanja pokazala da u nekim slučajevim hodanje laganog intenziteta može osigurati pojedincu smanjenje bolova u lumbalnom dijelu kralješnice kod drugih nisu utvrđene značajnije promjene primjenom ove metode. Brzo hodanje pak bilježi puno bolje rehabilitacijske rezultate. Recipročna mišićna aktivacija, lagano gibanje, rad rukama i raspoređivanje tereta između različitog mekog tkiva prilikom svakog koraka navelo je znanstvenike na zaključak kako je brzo hodanje u prednosti nad sporim hodanjem koje izaziva duže statičko opterećenje na kralješnicu i kao takvo ne rasterećuje bolna područja mekog kralješničkog tkiva.

Bez obzira koje hodanje izaberete, sporo ili brzo, sa štapovima ili bez, uzbrdo ili nizbrdo, u društu ili solo ne zaboravite puno dobre volje, osmijeh i zaštitni faktor.

A ako zalutate do Jaruna – svratite do Vježbaonice – da vas naučimo kako da pobjedite glutealnu amneziju i probudite svoje posturalne mišiće.

Vidimo se u Vježbaonici !

Leave a Comment