ŠTO ZNAČI TRENIRATI?

Svakim danom susrećem se s raznim vježbačima ili potencijalnim vježbačima koji žele krenuti na vježbanje no nikako se ne pronalaze u niti jednoj aktivnosti. Onda počinju smišljati razne izlike kako nemaju dovoljno vremena i prostora da se sat vremena u danu posvete svom tijelu.

Onda su tu I vježbači koji skupe hrabrosti, odvaže se I krenu na vježbanje puni nade I entuzijazma ali isto tako vrlo brzo tu nadu I entuzijazam pogube po putu. Što se dogodilo? Zašto tako brzo odustajemo od vježbanja koje je toliko zdravo I korisno. Zašto tako lako odustajemo od zdrave navike koja nam može poboljšati kvalitetu života ?

Možda je stvar u tome što nismo svjesni što s treningom možemo postići? Ili još bolje što želimo postići?

Da se razumijemo svaka tjelesna aktivnost je odlićna stvar. Rekreacija u bilo kojem smislu pokreće svaku tjelesnu stanicu, oplahuje ju kisikom I dovodi hranjive a odvodi otpadne tvari iz i oko stanice. Pa koja je onda razlika u šetnji ili vožnji biciklom u trajanju 45 minuta I treningu u istom vremenskom trajanju? Kao prvo organizirani trening mora imati cilj I svrhu. Organizirani trening mora vas naučiti kako da ispravite nepravilnosti svog tjelsnog držanja , dakle mora djelovati korekcijski na vašu posturu. Također organizirani trening vas mora osnažiti iz dubine prema van na način da aktivira vaše duboke stabilizatore koji se aktiviraju na nesvjesnoj razini I imaju ulogu zaštite vaše kralješnice. Na taj način vaši površinski mišići , pokretaći ekstremiteta mogu slobodno I nesmetano obavljati svoj posao. Organizirani trening mora vam biti zahtjevan ali I ugodan, raznolik I sveobuhvatan.

Nakon treninga morate biti svjesni svog tijela I mišića koji su tijekom treninga radili. Morate se osjećati bolje, držati uspravnije, biti pokretljiviji. Trening treba biti hrana za vaše tijelo na svim razinama tjelesnog funkcioniranja. I na kraju trening mora biti učinkovit. Pitate se nije li svaki ? Odgovor je da jest no nedovoljno I ne na svim razinama. Ako nakon mjesec dana ne vidite promjenu na svom tijelu tada ili ne radite pravilno ili  takav tip treninga nije za vas.

Leave a Comment