ŠTO ZAPRAVO RADE ENERGETSKI NAPICI

Gdje god se okrenemo oko nas su limenke s „energetskim napicima“. Prije treninga, poslije jela, u subotnjem izlasku, mame ih kupuju svojoj djeci… Energetski napici su postali čest i nekima svakodnevan izbor.  No čemu zapravo služe i koliko su korisni…

U Vježbaonici najkorisnijim smatramo zdravu i uravnoteženu prehranu te nismo ni za kakve „aditive“ prehrani. Posebno se držimo podalje od svih onih kutijica, pilulica i praškova koji obećavaju nadljudske promjene na tijelu ako samo dva puta podignete bučicu od pola kilograma. Ovome pridodajemo i energetske napitke koji ne samo da ne služe svojoj svrsi nego rade upravo obrnuto.

Energetske rezerve u tijelu

Prije nego krenemo govoriti o djelovanju napitka, idemo reći nešto o tome koliki postotak energije koja mu je na raspolaganju tijelo koristi. Većina naše energije nam je na raspolaganju tijekom dana, ali ni približno sve što imamo. Tijelo je mudro i ostavlja dovoljno energije za izvanredne prilike. To je energija koja se ne koristi osim kada je u pitanju neka opasnost. No, kada do te opasnosti dođe, ako preživimo, trebala bi uslijediti faza mirovanja i odmora da tijelo prvo nadopuni te pričuvne energetske rezerve, a tek zatim se nadopunjavaju ostale zalihe energije potrebne za svakodnevno funkcioniranje. Ako prečesto koristimo ove rezerve i posebno kada ih koristimo kada ne postoji prava potreba i nakon toga ne prođemo kroz period rekuperacije, ne možemo nadoknaditi energiju ni za rezerve, a naravno niti za svakodnevno funkcioniranje. Naša učinkovitost pada kao i naši rezultati.

Kakve to veze ima s energetskim napicima

Dakle, mnogi od nas ovo rade i bez energetskih napitaka, no s njima je stvar značajno dramatičnija. Dakle, kada popijemo energetski napitak, on nam sam po sebi daje određeni dio energije time što je pun šećera, no još jedan bitan dio ovog napitka su supstance koje potiču puno veće trošenje energije u jedinici vremena. Tada tijelu nije dovoljna samo energija unešena šećerom nego ju počinje crpiti iz rezervi za slučaj nužde.

Problem je što se tijelo pod utjecajem ovih supstanci ponaša s energijom kao pijani milijunaš te ju razbacuje. Nakon toga umjesto potrebne rekuperacije konzument nastavlja po starom u ritmu koji ga je i doveo do nedostatka energije. Pogađate, nedostatak se povećava i naša je izvedba sve lošija i lošija.

Dodatak ovome je navikavanje. Što češće konzumiramo ove prozivode, tijelo se više na njih navikava i sve više napitaka moramo konzumirati kako bismo izazvali jednaku reakciju tijela.

OK, koristit ću ih samo onda kad mi stvarno trebaju

Ne. Ne postoji nešto kao stvarna potreba za energetskim napitkom. Ako ste potrošili svoje zalihe energije, jedini način koristan za tijelo je odmoriti se. Ako se ne možete odmoriti, nešto ne valja. Posložite prioritete u životu i pronađite vremena za sebe, svoje tijelo i odmor.

Dodatak roditeljima

Svakako preporučujemo da djeci zabranite bilo kakvo konzumiranje energetskih napitaka budući da, kako smo u tekstu rekli ne koriste, a mogu izazvati neželjene posljedice. No još je jedna izuzetno važna stvar koju treba imati na umu je količina. Energetski napitak je kreiran za odraslu osobu te je količina supstanci potrebnih da djeluju odgovarajuća masi odrasle osobe. Ako dajete napitak djetetu koje je u pola manje mase ili čak samo trećinu mase odrasle osobe, udvostručili ste mu dozu „preporučenih“ kemikalija koje unosi u organizam. Nemojte to činiti svome djetetu.