SAMO PRAVILAN ČUČANJ JE DOBAR ČUČANJ

OK, govorimo ovo prvenstveno iz kuta vježbanja za trudnice jer je njima izuzetno važno da ovladaju čučnjem, no koristit će svakome. Vi koji ste kod nas prošli dijagnostiku vjerojatno se sjećate rezultata na čučnju. (Ako još niste, saznajte što je dijagnostika i zašto ju radimo) Sada ste ga vježbanjem s nama sigurno popravili. Zašto ne bismo nastavili dalje u pozitivnom smjeru?

Iako nam se ne čini budući da ga izuzetno rijetko koristimo, pravilan čučanj je prirodan pokret te je izuzetno važan za cijelo tijelo.

Pravilan čučanj postavlja zdjelicu u pravilan odnos s rebrima što pomaže pravilnom disanju, pravilnijem položaju tijela te aktivaciji zdjeličnog dna.

Pobuđuje aktivnost mišića kuka te zadnje strane nogu koje bi nam trebale koristiti pri „nošenju trbuha“.

Što sve ovo konkretno znači?

Ukratko, kada počnemo koristiti pravilan čučanj imat ćemo sljedeće dobrobiti:

Manje bolova u leđima ili u potpunosti bez bolova. Da, to je moguće. Iako je uobičajeno da trudnice u trudnoći pate od bolova u leđima, to nije normalno i vrijeme je da mijenjamo standarde.

Ravniji hod i ravnija postura tijela. Ako ništa drugo, sami ćete sebi bolje izgledati.

Smanjuje se opasnost od prijevremenog otvaranja budući da o tome “odlučuju” mišići zdjeličnog dna koje ovom vježbom aktiviramo te ih stavljamo u funkciju. Nekako sumnjamo da puno vas radi Kegelove vježbe dok gleda omiljenu seriju.

Dovoljno da se potrudite oko ove vježbe?

Kao što vidite u videu, trbuh ne možete koristiti kao izgovor da ne radite čučnjeve.

Važna napomena: Ne može svatko napraviti duboki čučanj na početku zato pratite Jelenine detaljne upute te prepoznajte dokle trebate odnosno možete ići. S vremenom će se dubina čučnja povećavati, posebno ako ga uvrstite u svakodnevni život te ga koristite kad se saginjete kada trebate nešto dići s poda ili u igri sa starijim klincem.