OBLIKOVANJE TIJELA DIJETOM JE LOŠ IZBOR

Piše: Jelana Pešut

 

Nekoliko je važnih razloga zašto dijete ne bi trebale biti osnova na kojoj gradimo svoj željeni izgled.

Akcija umjesto nedostatka akcije

Dijeta sama po sebi je više nedostatak akcije. Suzdržavanje da nešto učinimo (jedemo u ovom slučaju) je potiskivanje. Ono što zaista čini promjenu je akcija. To znamo iz elementarne fizike, no naš svakodnevni život to dokazuje svakoga dana. Mijenjamo činjenjem, a ne nedostatkom činjenja. Stoga izaberite akciju i svoje FIZIČKO tijelo promijenite FIZIČKOM akcijom.

Treba nam proces dolaska do cilja

Naravno da bismo sve željeli postići trenutno. No što kad bi se to zaista događalo? Nestao bi svaki izazov u životu i brzo bismo shvatili da je put do cilja puno važniji nego sam dolazak do cilja. Put je ono što nas čini boljom osobom. Što nas ojačava i mijenja. Na putu učimo, padamo i dižemo se. Planiramo, želimo. Postajemo kompletniji. Zaista to sve želite propustiti gutajući „čarobne tabletice“ za skidanje kilograma ili odlaskom na čarobnu dijetu koja otapa do 40 kg za 5 dana?  Čak i da djeluju pilule i čarobne dijete, mislim da time značajno promašujete poantu dolaska do cilja.

Tijelo je stvoreno za pokret

Zanemarujemo osnovnu funkciju tijela, a to je kretanje. Tek kada se krećemo možemo postati sretni, ispunjeni i zadovoljni. Svaki drugačiji oblik zadovoljstva je umjetan. Ne govorim da ćete biti sretni samo dok vježbate, nego da zadovoljstvom kretanja imate odličnu podlogu povećati nivo zadovoljstva i sreće i u ostalim segmentima života. Također, kako ojačavate duh i tijelo, moći ćete postići više nego do sada. Vaši će rezultati biti bolji pa ćete ili postizati više ili za ovaj nivo postignuća  trošiti puno manje vremena i energije. Zamislite što biste sve mogli kada biste imali više slobodnog vremena?!?!?

Kretanje i zadovoljstvo smanjuju želju za nezdravom hranom

Dijetama si pokušavate oteti ono za čim žudite. To ima svoja ograničenja. Kad god ste emocionalno slabiji uslijed stresa ili bilo kojeg uzbuđenja, kad god vam je fokus na nečem drugom, popustit ćete. Nakon toga slijedi kajanje. Kada se krećete i zadovoljni ste, smanjuje se želja i potreba za „junkom“, a čak i kad si dozvolite malo nedozvoljenog, vaše je tijelo dovoljno moćno da to podnese bez negatvnih posljedica. Bonus- nema kajanja ni kada „zaružite“.

Dijeta nije rješenje

Dijeta zapravo znači idem se sada malo patiti kako bi mi sutra bilo bolje. Problem kod „sutra“ je što ono nikada ne dođe. Sjećam se natpisa u jednoj birtiji koji sam davno vidjela: Sutra na veresiju! Naravno, to sutra nikada ne dođe.

Skidanje kilograma

U dijetama je fokus skinuti što veći broj kilograma. Kada krenemo skidati kilograme, prvo odlazi iz tijela voda, nakon toga se reducira naša mišićna masa, tek na kraju odlazi salo jer ga nema što „potrošiti“. Naše je tijelo ekonomično, te kada reduciramo unos hrane, odlazi ono što ne najlakše izbaciti (voda) te ono što troši najviše energije (mišići). Salo je uskladištena energija te ga tijelo tada još više čuva jer su krenula „krizna vremena“ , a tijelo ne zna koliko će to trajati: Hm… ovo me nešto previše podsjeća na to kako naši političari rade…

Ako pogledate na internetu slike ljudi koji su skinuli puno kilograma nekim dijetama bez uključene fizičke aktivnosti, vidjet ćete kako su njihova tijela opuštena, loše , čak nezdravo izgledaju. Nemaju oblik kakav bi tijelo trebalo imati. Tijelo je i dalje amorfna masa…. Eventualno nešto manja.

Promjena tijela bazirana na aktivnosti

Kada smo aktivni, tijelo proizvodi ono što mu je potrebno za aktivnost. Mišiće. Puni te mišiće vodom i nutrijentima kako bi mogli optimalno raditi. Stoga, možda nećete skinuti hrpu kilograma nakon dva ili tri mjeseca vježbanja, no vaše će tijelo izgledati ljepše, počet će se pojavljivati oblici kakve priželjkujete.

Na kraju, može vam ostati samo jedan argument protiv svega ovoga, to je onaj poznati „ ali ja mrrrrzim vježbati“!

Dopustite da vas razuvjerim. Dođite u vježbaonicu i zavoljet ćete vježbanje i fizičku aktivnost. Bit će vam zahvalno tijelo jer ste zdraviji i jači, obitelj jer ste veseliji, kolege na poslu jer ste učinkovitiji, vaš pas jer možete s njim u dulje šetnje.

Isplati se probati? Dogovorite svoj termin na 0959180046 ili ovdje.