KAKO ZNATI DA STE U DOBRIM RUKAMA?

Imate razloga zaključiti kako je u današnje vrijeme fizičko kretanje, bavljenje sportom i rekreacijom dovoljno istraženo i na visokoj razini. No, unatoč tome što znanja i uvjeti za to postoje, puno je nedovoljno stručnih osoba koje se nazivaju trenerima. Stoga smo odlučili pomoći vam u izboru kako biste od fizičke aktivnosti imali užitak, zdravlje i ostale dobrobiti, a izbjegli ozljede, razočaranja i nemotiviranost za treninge.

Obično se mjesto za trening bira prema mjestu boravka i praktičnosti dolaska na treninge. Ovaj će vam tekst pomoći da postavite prava pitanja prije nego se pokajete što ste išli u najbliži klub.

Dakle ovo pitajte trenera:

Idealnog trenera ćete razumjeti i moći ćete pratiti i izvoditi ono što govori i pokazuje.

Vježbe moraju biti prilagođene vama. Ne smiju biti jako komplicirane, no odličan trener ih neće napraviti niti prejednostavnima kako bi time aktivirao i vaš mozak, ne samo mišiće.

Pitanje koje možete postaviti treneru prije nego se odlučite za rad s njim je: Na koji način upućujete u vježbe i pojašnjavate zahtjevnije dijelove?

Prati li trener što radite tijekom treninga?

Pravom je treneru fokus tijekom treninga na klijentu. Većina vježbača prema vlastitim iskustvima fokus na sebe očekuje samo  na individualnim treninzima, no to nije tako. Svaki vježbač mora dobiti pozornost trenera kako bi ga trener uputio i ispravio eventualne nedostatke. Fokus trenera se odražava i na napredak vježbača budući da će naučiti vježbe raditi pravilno i više će se truditi dok ga netko nadgleda. Svi mi se više trudimo uz nadgledanje. Budući da trener ne može nadgledati veliki broj vježbača kvalitetno, odaberite studio koji nema prevelike grupe. 5-10 vježbača je optimum.

Pitanje za trenera: Koliko vježbača imate u grupama?

Idealan trener sastavlja trening koji će vas napuniti energijom.

Ako je trening prelagan, izgubit ćete motivaciju, bit će vam dosadno, povećava se mogućnost odustajanja. Ako je trening prenaporan, nećete moći odraditi ostale dnevne obaveze. Idealan trening za vas je onaj koji će nakon nekog vremena podići vaš nivo energije tijekom dana te ćete moći više u kraće vremena. Dobar trening podiže samopouzdanje i raspoloženje. Tada se događa samomotivacija umjesto uobičajenog „natjeravanja“ na treninge.

Pitanje za trenera: Koje su uobičajene dobrobiti kod vaših klijenata kada počnu trenirati kod Vas?

Osjećate li napredak?

Trening služi kako biste bili u formi. Bilo da niste prije toga vježbali ili da se redovno bavite sportom. Biti u formi znači moći obavljati sve izazove koje imate u životu no i mogućnost da se upustite u neku avanturu tipa planinarenja, skijanja, raftinga, a da ste pri tome sigurni da će vas tijelo podržati i odraditi izazove bez problema. Još je jedna važna karakteristika dobrog trenera to da klijent stalno napreduje. Ovisno od trenažnog ritma napredak može biti manji ili veći, no mora ga biti. Ako ne vidite napredak, znači da ga nema. Trener koji vidi na vama napredak ukazat će vam na njega.

Ipak, postavite treneru pitanje ako sami ne primijetite napredak: Zašto imam dojam da ne napredujem?

Ako vas odgovor ne zadovolji, možda je vrijeme za potražiti drugog trenera.

Kod odličnog trenera trening ne boli!

Jedina bol koja se treba pojaviti vezano za trening je povremena upala mišića. Naglasak na povremena. Ako jedva izlazite iz dvorane, to nije dobar trening. Ako radite vježbe u kojima se bojite za svoju kralježnicu, to nisu dobre vježbe. Ako vas bole zglobovi ili bilo što drugo, nešto u treningu nije kako treba. Posavjetujte se s trenerom, ako se stvar ne promijeni ili vam ne da smisleno objašnjenje, znate već! Tražite drugoga.

Pitanje treneru ako se pojavi bol: Zbog čega me boli, što ćemo promijeniti u treningu kako bi bol prestala?

Nastavak pročitajte ovdje.