MATEMATIKA KOJU ĆETE VOLJETI

Piše: Jelena Pešut

Znam da u Vježbaonicu ne dolazite samo kako biste istopili kilograme, nego prvenstveno jer želite kvalitetno vježbati i činiti dobro svome tijelu. Naši treninzi nisu oblikovani primarno za skidanje kilgorama. Skidanje kilograma je kod nas jedna od nuspojava.

Ipak, vjerojatno će vas zanimati što se kao nuspojava događa s vašim tijelom tijekom vježbanja.

Prosječan trening u trajanju od 60 minuta srednjeg do jačeg intenziteta osobu od prosječno 70 kilograma „Košta“ oko 450 kalorija. Treninzi u vježbaonici strukturirani su tako da  vježbajući koristite više mišićnih skupina te se tako povećava i potrošnja kalorija. No, neka nam za ovu matematiku ostane 450 kalorija po treningu. Računala sam samo 11 mjeseci godišnje, s pretpostavkom da na godišnjem odmoru ne vježbate! Nadam se da vi ne spadate u ovu kategoriju te za vrijeme odmora ipak odmarate samo od posla, ne i vježbanja. Dakle, na bazi 3 treninga tjedno godišnje to izlazi 59400 kalorija. Kilogram „sala“ vrijedi negdje oko 6000 kalorija. Što znači da ste za samo sat vremena treninga uspjeli ne nakupiti gotovo 10 kg godišnje.

Ako vam matematika nije sama po sebi dovoljan motivator, ubacit ću i malo kemije. Tijekom vježbanja se u organizmu događa hrpetina drugačijih kemijskih procesa nego kada ne vježbamo. Između ostalog fizička aktivnost pomaže izlučivanju endorfina, hormona sreće. No to ste vjerojatno već primijetili po se sebi i kolegama/icama vježbačima. Na početku treninga atmosfera je pomalo čak i napeta, zbog toga što smo stres od cijeloga dana koji je iza nas ponijeli sa sobom na trening. Tijekom treninga kemija učini svoje, sve se bolje osjećamo i raste raspoloženje. Primijetili ste kako se oko sredine treninga već malo više međusobno šalimo, dobacujemo i smiješimo. Na kraju treninga se osjećamo odlično, fizički možda i umorno ali vrlo zadovoljno. Ovo je također posredno i razlog zbog kojeg ćete se umjesto nečega nezdravog vjerojatno odlučiti za jabuku ili neku drugu voćku. Pretpostavljate, to opet dovodi do smanjenja kilaže. Prednost treninga kod nas je što se dobrobiti zbrajaju. Rezultate sigurna sam vidite svaki dan u ogledalu, od svoga izgleda, boljeg držanja, manje kilograma i zadovoljnijeg osmijeha. Ja moram s ponosom priznati da na vama vidim pozitivne promjene u izgledu, kvaliteti izvođenja vježbi i držanju tijela.

Dakle, poslije matematike i kemije, po rasporedu je vrijeme za tjelesni odgoj!  Vidimo se!

Niste još uvijek naš član? Razlog da nam se priključite ste upravo pročitali, a evo vi prilike da krenete sa vježbanjem u Vježbaonici. Kliknite na link i prijavite se. Prvi trening u grupama je besplatan. Veselimo vam se!!!