KRALJEŽNIČKE KRIVULJE

Do prije nekog vremena, kralježnica je za mene bila samo kralježnica. Onda sam došao u Vježbaonicu. Kralježnica je postala puno bitnija nego sam do tada mislio. I zanimljivija. Jedna od tih zanimljivosti su njene krivulje koje su potrebne i moraju zadovoljavati određene parametre kako bi najlakše i najučinkovitije podnosile svakodnevna opterećenja.

Kako možete pretpostaviti, kod većine nas ti parametri nisu ispunjeni. Mišići nisu dovoljno jaki da podržavaju prirodne krivulje kralježnice te usljed svakodnevnog lošeg držanja dolazi do iskrivljenja kralježnice što može rezultirati svakakvim problemima. Onda neki od nas odu samoinicijativno vježbati te time vrlo često samo pogoršaju situaciju. Nastave griješiti tamo gdje su griješili do sada. Naravno da nepravilnost raste. Kompenziramo drugim dijelovima tijela i cijelo tijelo trpi zbog toga.

Imao sam sreće, naletio sam na Vježbaonicu. Tu sam ustanovio da su neke moje krivulje nedovoljno krive. Moj je trening osmišljen da se to ispravi. Nismo odmah krenuli od kralježnice. Na početku mi to nije imalo logike dok mi treneri nisu objasnili što i zašto radimo. Osvijestio sam i ojačao mišiće za  koje do tada nisam znao da postoje.

Taj se pristup slaže s onim što i sam radim u svom poslu. Treba nekad stati i pogledati rezultate te ako rezultati ne idu u smjeru kojim želimo, važno je zaustaviti se, odraditi potrebne promjene te krenuti od početka. To je teško, treba odustati od svega što si uložio u to, svog truda i vremena, ostaviti to iza sebe i početi ponovno. Teško je, ali jedno ispravno. Pogledajmo oko sebe što sve nastavljamo raditi iako je krivo. Što sve ne mijenjamo jer eto dugo to radimo…  I pogledajmo rezultate toga.

Dakle, odlučio sam ići ovim putem. Ponovo od početka. Danas ležim u krevetu. Cijeli se dan gotovo ne mogu ustati iz kreveta zbog bolova u leđima. I to je dobro. Ne to što me bole leđa nego razlog zbog kojeg me bole. Pokazalo se kako sam značajno unaprijedio profil svoje kralježnice. To je zbunilo mišiće koji su se trudili držati ju pod drugim kutem. Toliko ih je zbunilo da su se od panike zgrčili. To nije ugodno. No proći će. A ostat će kralježnica koja će dugo trajati. Stoga, eto „uživam“ u bolovima i veselim se nastaviti vježbati kada prođu.