KAKO ZNATI DA STE U DOBRIM RUKAMA? 2. DIO

Odličan trener zna motivirati!

No, osim toga njegovi su treninzi samomotivirajući. Motivaciju je lošim treninzima jako lako ubiti. Dakle, ako se tjerate na trening nešto ne štima. Moguće naravno da ste u aktivnosti koja nije za vas. No, nadam se da ste dovoljno svjesni sebe kako biste prepoznali ako je to u pitanju. Ovdje nemojte pogriješiti i okriviti trenera i aktivnost kojom se bavite dok se zapravo kod vas u životu događa nešto što vas demotivira. Ako ipak vidite da je demotivacija izazvana treningom, popričajte s trenerom.

Pitanje za trenera: Što možemo zajedno učiniti kako bismo podigli (vratili) moju motivaciju za trening?

Pravi trener vam pomaže dići samopouzdanje

Teško je imati samopouzdanje u vježbanju ako nismo vježbali jako dugo ili nikada. Pravi trener će se pobrinuti da napredujete, vježbate, vidite i prepoznate napredak. On zna vaše jake strane i njih još ojačava, pri tome suptilno radi na tome da osnaži i vaše slabije strane. Sam osjećaj koji takav trening izaziva podiže samopouzdanje. Nadalje, svaka osoba koja radi sa klijentima treba biti i svojevrsni psiholog. Da zna kad će vas pogurati, kada stati, na koje će vas načine motivirati i voditi do ispunjenja ciljeva. Nikad, ali baš nikad dobar trener neće ponižavati, omalovažavati niti vrijeđati. Ako vam se to kojim slučajem dogodi, istog trena prestanite trenirati i tražite uplaćeni novac nazad.

Za ovo nema pitanja, no vrlo ćete brzo moći prepoznati trenera koji to radi.

Odličan trener razumije i prepoznaje razlike među vježbačima

Različite mogućnosti i različite predispozicije kod klijenata moraju se gledati različito. Svaka osoba je posebna i drugačija od drugih iako ima određenih sličnosti. Ovdje se trenerova stručnost, znanje i iskustvo najviše vidi. Pravi je trener fleksibilan, zna i može se prilagoditi. Rigidni stavovi kod trenera i ne samo kod trenera pokazuju neznanje i nesigurnost. Dakle stavovi poput moraš jesti to i to ili samo ta vježba je dovoljno dobra za taj dio tijela su stavovi loših trenera. Pravi trener prilagođava terminologiju, metodologiju i sam način treninga kako bi bili prilagođeni najboljem načinu treniranja vježbača.

Pitanje za trenera: Koliko često mijenjate program? Koliko često idete na edukacije i uvodite nove vježbe?

Odličan trener voli svoj posao

Voli li vaš trener ono što radi ili odrađuje posao gledajući na sat umjesto u vježbače u nadi da će trening i radno vrijeme što prije proći?

Pitanje za trenera: Volite li svoj posao?

Moguće da nikada niste razmišljali o treningu na ovaj način. Možda će vam biti čudna ideja da postavljate pitanja ovakvog tipa svom potencijalnom treneru, no kada kupujemo peglu pitamo koliko traje garancija, koje su joj mogućnosti, gdje je servis… Hoćemo li sebe doživljavati manje važnim od pegle? Pitajte trenera. Ako mu je teško odgovoriti na ova pitanja, mislite da će mu biti zabavnije raditi s vama? Samo sa nekoliko pitanja možete napraviti odličan izbor, izbjeći ozljede, odustajanje i nezadovoljstvo trudom i rezultatima.