JELENA O VJEŽBANJU ZA MLADE

 

Iskoristili smo kavu s Jelenom da nam kaže nešto više o novom programu vježbanja za mlade. Pročitajte zanimljivi intervju!

Reci nam za početak kako si došla na ideju osnivanja grupe vježbanja za mlade u Vježbaonici?

Volim se kretati tako da često šetam i naravno tijekom šetnje gledam ljude i načine na koje se kreću. To je valjda profesionalna deformacija. Shvatila sam da odrasli već imaju loše držanje. Djeca s druge strane imaju optimalne  pokrete vrlo blizu onoga što mi (ponovno) učimo naše vježbače. Dakle, do te negativne transformacije dolazi dok se dijete pretvara u odraslu  osobu. Tijekom puberteta. Dok je rast najviše izražen. Primijetila sam također kako za taj uzrast gotovo  niti ne postoji rekreacija. Postoje  mladi ljudi  koji su se posvetili  nekom sportu i u toj dobi bi već polako trebali  prelaziti na neke više  razine ili su osuđeni  na tjelesni odgoj u školama koji jednostavno  nije dovoljan za pravilan  razvoj. U ovoj fazi odrastanja kretanje je najvažnije, no na sreću najjednostavnije  je ispraviti nepravilnosti  i pozitivno utjecati na tijelo.

Dakle ne postoji ustanova  koja to radi?

Postoje ustanove koje to rade no  uglavnom počnu kada je kasno  i kada dođe do akutnih stanja. Mi idemo korak ispred. radimo na prevenciji i popravljaju  kretnih struktura prije nego se disbalans pretvori u problem.

Tko zapravo treba reagirati, prepoznati potrebu za vježbanjem? Vjerojatno roditelji kada vide da se dijete ne kreće  kako treba?

Ne samo roditelji  no oni naj više. Oni bi trebali najbrže  vidjeti promjene na djetetu te reagirati kada vide  da nešto  kreće  nizbrdo. Kod poremećaja  u kretanju  je problem što se promjena ne događa  odjednom  nego postupno, a to je tada teže  primijetiti. Kada dijete dobije temperaturu ili se probudi  sa osipom roditelj to odmah uočava i zna da dijete treba voditi kod liječnika. Također, bilo bi dobro da profesori tjelesnog odgoja u školama upozore roditelje kako je djetetu potrebno više vježbanja.

Na koji način vježbanje u Vježbaonici  može pomoći?

Prvenstveno ovdje  radimo na ojačavanju i aktivaciji mišića  koje naš  način života zanemaruje. Ne biste vjerovali koliko mišića u našem tijelu je potpuno neaktivno, a potrebni su nam. Nadalje,  “Poštelavamo” dijelove kako bi cjelina  funkcionirala. Time tijelo dobiva potporu na više  razina. Obično je već to dovoljno  da se zaustavi loše kretanje i ugrade ispravne kretne strukture. Manji poremećaji ili povremeni bolovi bivaju brzo otklonjeni. Na tome nam je fokus. Kod nas je bolje držanje  rezultat boljeg korištenja  mišićno koštanog sustava. Ne primarni cilj. No ovo je samo fizički dio priče. Vježbanje kod nas utječe i na samopouzdanje mlade osobe. Sigurno svatko od nas zna nekoga ili je i sam bio jedan od onih koji u tim godinama nije bio najspretniji te je bio meta šala na račun svojih sposobnosti. Mlada osoba tada zamrzi fizičke aktivnosti. Nitko im ne objasni što se sa tijelom događa. Kod nas imamo drugačiji, podržavajući pristup. Ovo pomaže da mlada osoba zavoli kretanje, postane aktivnija i otkrije ljubav prema sportu, prirodi, kretanju… diže joj se samopouzdanje čak i kad ne može nešto napraviti jer će naši treneri svakome objasniti točno što se događa. Razumijevanje u ovoj osjetljivoj fazi je vrlo važno.

Kome preporučujete ove treninge?

Prvo, onima koji se ne bave fizičkom aktivnosti. Aktivnost je potrebna  svakome pogotovo u mladosti  kada se tijelo formira.
Onima koji imaju bolove u određenim dijelovima tijela (leđa,  koljena, kukovi, vrat..) to se događa  zbog nedovoljne podrške mišića zahtjevima tijela.
Onima koji se žele baviti sportom no ne idu prema profesionalizmu, dakle rekreativci koji drže do sebe.
Onima koji se već bave nekim sportom.  Njihove rezultate  naš  način rada može značajno unaprijediti. Zamislite koliko bi jedan nogometaš mogao dobiti kada bi  mogao drugu nogu bolje koristiti. Kada bi imao bolju ravnotežu i sportskim riječnikom rečeno „spustio težiste“. Bio bi u značajnoj prednosti u duelima…

Također oni koji su završili tretmane kod fizioterapeuta. Nakon što fizioterapeut odradi svoje, treba utvrditi što je napravio te to učiniti trajnim stanjem.

Ovaj će program biti „tajno oružje“ onima koji u školi na tjelesnom odgoju zaostaju za najboljima.

Po čemu je vaš trening drugačiji  nego drugi?

Naš je pristup definitivno drugačiji. Nije nam cilj postići  pogodak, podići više tereta, skočiti  više  ili trčati  brže.  Našim se vježbanjem svi ovi rezultati  postižu  no ne na uštrb tijela u fazi razvoja. Naš je primarni  cilj ljudsko tijelo i optimizacija pokreta. Radimo na dubinskim mišićima, stabilizatorima. Stavljamo ih u funkciju i time površinske mišiće rasterećujemo kako bi mogli odraditi svoje zadatke. Kada to učinimo, gore navedeni rezultati su lak posao. Mogućnost ozljede spuštamo na minimum. Time se kroz kontinuitet također dobiva na kvalitetnijim rezultatima. Neki vrhunski sportaši ne pobjeđuju jer im ozljede ne daju da dođu do vrhunske forme. Neki će reći kako sportaš nema sreće. Naš rad, znanje i iskustvo potvrđuju da sreća nema ništa s tim.