ISPRAVAN POLOŽAJ TIJELA MOŽE PROMIJENITI NAŠ ŽIVOT

Socijalna psihologinja Amy Cuddy kaže ono što već svi znamo. Ljudi nas prosuđuju prema neverbalnoj komunikaciji, odnosno prema stavu našeg tijela i izrazu lica. No, njena istraživanja idu puno dalje. Rezultati govore da isto tako sami sebe doživljavamo prema vlastitom položaju tijela. Dakle, ako se upravo sada želite osjećati bolje, dovoljno je uspraviti se i zauzeti samopouzdanu poziciju. Kada to učinimo, počinjemo se tako i osjećati. Ovo je odlična novost za vas. Mi u Vježbaonici smo se kroz naš rad u to uvjerili i to je ono što svakako preporučujemo.

Kakav položaj tijela imamo?

Zanimljivo je promatrati nove vježbače kada dođu k nama. Većina ne zna da se treba držati uspravno. Što je još gore, ne znaju uopće kako se drže. Nisu svjesni
svoga tijela, a položaj u kojem su ipak utječe na njih. I to vrlo negativno dok god ga ne osvjeste i ne usprave se. Nakon što s njima razgovaramo i osvjestimo im smisao
dobrog držanja, oni počnu ulagati trud u to da budu uspravni. No, rezultati su kratkotrajni. Jako brzo se izgubi fokus i vraćaju se u nesvjesnost kao kada su došli k nama. Tu zapravo nesvjesnost preuzima glavnu ulogu iz jednog vrlo jednostavnog razloga.
Tijelo nema dovoljno snage držati se uspravno. Tada je puno lakše vratiti se u stari, neefikasan i (fizički i psihički) štetan položaj tijela. Osoba gubi samopouzdanje. Nakratko dok je uspravna ima osjećaj samopouzdanja no on se izgubi kada se osoba vrati u nesvjesnost tijela i prijašnju nepravilnu poziciju.
Jeste li se ikada zapitali koliko ste zbog te jedne jednostavne stvari u životu izgubili? Možda posao, možda poznanstvo sa zanimljivom osobom, možda
napredovanje na poslu ili projekt… Zašto? Zbog stava. Tijelo nije bilo dovoljno jako da bi vas držalo po navici u ispravnoj poziciji nego ste mu morali zapovijediti da vas drži uspravnim. I sve je u redu dok vam je pozornost na tome. No čim pozornost prebacite na nešto drugo, stav se vraća u “gubitnički” i vi gubite. Ovoga možda niste ni svjesni, možda nemate dojam da ste nešto izgubili u životu. No, što ako s ovom malom promjenom može biti još bolje? Gotovo bez truda!
Zato, ojačajte svoje tijelo dovedite ga u poziciju da vam je to prirodan položaj. Možda vam sada zvuči nemoguće, no možete to učiniti. Zapravo, dosta jednostavno i brzo. Samo pitajte naše vježbače. Rezultati? Smanjenje bolova, napredovanje na poslu, bolji odnosi u obitelji, više aktivnosti, ispunjeniji život, želja za akcijom, motiviranost na pokret i mnoge druge. Ako ne znate kako početi, tu smo za vas. Samo poruku daleko.