Grupe za trudnice

TRAJANJE: 50 min  /  GRUPA: do 4 vježbačice

Treninzi u trudnoći provode se u grupama do 4 vježbačice s početnim dijelom na spinn biciklima kako bi se podigla radna temepratura, postigla prokrvljenost tijela te utjecalo na aktivniju izmjenu O2 i Co2 kao i hranjivih i otpadnih tvari iz tijela trudnice.

Trening se nastavlja s kompleksom različitih vježbi čiji je cilj povećanje pokretljivosti tijela, povratak posturalne uravnoteženosti kako bi se smanjili, otklonili ili prevenirali mogući bolovi.

Pomoću različitih malih rekvizita (male lopte, trake, bučice do 1kg, vlike lopte) snaže se mišići unutarnje strane bedara, mišići guze, mišići ruku te duboki posturalni mišići leđa i trbuha.

Posebna pozornost obraća se na pravilno disanje, zdjelični kompleks te aktivaciju mišića zdjeličnog dna. Zadnji dio sata predviđen je za pasivno – manipulativno opuštanje vježbačica.

Dosad je poznato kako je vježbanje u trudnoći dobro za trudnicu jer smanjuje povišeni krvni tlak i trudnički dijabetes, olakšava trudnoću i skraćuje porod.

No, provedeno je istraživanje u Montrealu , prvo takve vrste na kojem su znanstvenici htjeli dokazati pozitivan učinak vježbanja majke na njeno još nerođeno djete. Tijekom istraživanja znanstvenici su otkrili kako se mozak djece čije su majke redovito vježbale u trudnoći nakon poroda znatno brže razvijao i to do te mjere da je mozak novorođenčeta bio razvijen kao mozak 8- mjesečnog djeteta.

Kako i zašto dolazi do ovakvih pozitivnih promjena kod novorođenčeta? Pretpostavka je da povećanje majčinog pulsa tijekom vježbanja povećava i djetetov puls što dovodi veću količinu kisika u mozak i može utjecati na razvoj mozga.

Vježbanje također podiže razinu serotonina, dopamina i drugih neurotransmitera koji su iznmno važni za razvoj pamćenja i pažnje.

 

Leave a Comment