Bolovi i napetost u vratu? Rješite ih se za dvije minute

Vrat je još jedan dio tijela čije potencijale u svakodnevnom životu ne iskorištavamo u cijelosti, no ono što koristimo, često koristimo na pogrešan način. Obraćamo li na njega dovoljno pažnju? Zapravo tek kad osjetimo da nešto ne štima. Kad se pojave bolovi i napetost u vratu.

Da se razumijemo, neće nam škoditi ako ponekad napravimo neku nesavršenu kretnju, neće nam škoditi niti ako ponekad pojedemo nešto što baš i nije preporučljivo. Problem nastaje kad nam takvo ponašanje postane navika.

Vratimo se vratu i ramenima. Kada ste zadnji put imali potrebu okrenuti vrat lijevo ili desno? To su postale kretnje koje ne radimo gotovo nikada. Viđamo ljude koji više za gledanje iza sebe niti ne koriste vrat nego se cijeli zakrenu. Toliko su se odvikli od okretanja vrata. Što se tada događa? Mišići, tetive postaju kruti i nefleksibilni. Na kraju se pojavljuju bolovi i napetost u vratu.  Stoga još više pokušavamo imobilizirati taj dio tijela kako nas bolovi i napetost u vratu ne bi previše ometali. Rezultat, još manje pokreta i još veća nesposobnost vrata da ispunjava svoju svrhu. S druge strane, gledanje u ekrane izaziva spuštanje glave. Čelo je značajno ispred tijela te tako radi strašno opterećenje na vrat i vratni dio kralježnice. Prema istraživanjima za svaki centimetar što je glava ispred svoje idealne pozicije opterećenje se povećava i za nekoliko kilograma. A nije nemoguće sresti osobu kojoj glava ide i do 10 cm ispred prirodnog položaja. Sami izračunajte koliko je opterećenje na njihovom vratu.
Što odgovara našem vratu?
Općenito sve vježbe koje koristimo za ramena dobro dođu i vratu. Također počnite koristiti svoj vrat za svrhu kojoj je namijenjen. Okrećite glavu kada trebate pogledati iza sebe, dižite čelo kada gledate gore i radite to svakodnevno. Za vas smo pripremili kratki video s jednostavnim pokretima koje možete učiniti bilo gdje i bilo kada. Nema ograničenja koliko ih često možete raditi, što više to bolje.

Povezani tekst: dobrobiti pravilnog čučnja

Povezani tekst: najbolji način da riješite bol u leđima