A ŠTO AKO JA NE MOGU TU VJEŽBU?

Ljudsko tijelo savršen je mehanizam koji se može pokretati na bezbroj kombinacija I način. Pogledajte samo razne sportove koji postoje na svijetu. Svaki sport ima svoje specifičnosti I zakonitosti pokretanja a ako usporedite sportove poput plivanja I gimnastike uočiti ćete kako se mišićni sustav u ta dva sporta koristi na potpuno drugačiji način.

Niti jedno tijelo nije sposobno biti vrhunsko u svim sportovima. Postoje sportaši koji mogu u dva ili tri sporta ostvarivati vrhunske sportske rezultate no najčećše tu popis staje I oni se po rezultatima svojih testiranja I osobnim preferencijama odlučuju za jedan sport.

Kao ni vrhunski sportaši ni rekreativni sportaši nisu predodređeni samo za jednu tjelesnu aktivnost ili jednu vježbu. Sloboda kretanja ljudskog tijela ne poznaje granice I uvijek postoji način da osnažite , istegnete ili pokrenete svoje tijelo.

Svaku vježbu moguće je prilagoditi vašem trenutnom trenažnom stanju kako biste od treninga u tom trenutku ostvarili najveću moguću korist. Grupni trenizi koji se provode u manjim grupama omogućavaju instruktoru da prepoznaje sposobnosti svakog vježbača i reagira u trenutku. Pogriješiti možete ako prerano u treningu krenete s vježbama većeg inteniziteta. Pregresija je bitna no za nju je potrebno ostvariti “plodno tlo“ dovodeći mišićno – zglobni sustav u neutralan položaj kako bi svaki zglob u kinetičkom lancu podnio onoliko opterećenja koliko fiziološki može i rasteretio zglob iznad i ispod sebe. Kad svaki dio našeg tijela obavlja posao za koji je zadužen ukupan rad se raspodijeljuje. Razmislite je li lakše kad jedna osoba obavi sav posao ili kad više osoba obavi sav posao? Timski rad.

Ako danas ne možete tu vježbu sigurno možete neku drugu. Ako danas ne možete tu vježbu sigurno ćete ju za par mjeseci moći. Ili ćete moći neku drugu koja ima isti učinak na vaše tijelo. Nikad ne postoji samo jedan jedinstven način da postignete svoj cilj isto kao što ne postoji ni samo jedan jedini sport u kojem možete biti vrhunski.

Leave a Comment