Štikle ili balerinke?

[Piše: Jelena Kutleša]

Hod karakterizira niz ravnomjernih i naizmjeničnih koordiniranih pokreta udova (ruku i nogu) i trupa kojem je cilj kretanje, premještanje s jednog mjesta na drugo u prostoru.

Ulogu u hodu ima i stopalo, anatomska struktura prilagođena za stabilnost i mobilnost. Ono je naš oslonac (drži težinu tijela) i prvi je kontakt s podlogom na koju se prilagođava te omogućuje hodanje, trčanje i skakanje.

Stoga, neizbježno je vječno pitanje, ali i dilema – balerinka ili štikla (ili nešto treće)?!

Balerinaka i štikla nošenjem uzrokuju probleme vezane za naš oslonac na stopalo i hod. Jedan od najčešćih problema koji nastaje nošenjem štikli je oštećenje i deformacija nožnog palca (hallux valgus) kad on počinje skretati prema drugim prstima. Također, može doći i do skraćivanja Ahilove tetive jer je to veliko opterećenje za naše mišiće.

Balerinka, potpuno ravna obuća, stvara predispziciju za razvijanje trna u peti (calcar calcanei) koji karakterizira oštra i jaka bol koja narušava biomehaniku hoda.

Stoga, stručnjaci preporučuju nošenje anatomski oblikovane cipele koja održava tonus stopala, visine pete 2,5cm-5cm uz potplate koje su fleksibilne.

Sagledavši anatomiju i problematiku vezano za hod i cipele, bitno pitanje u svemu tome je: KAKO SI POMOĆI?

Naime, vodeći računa o svom zdravlju, često zanemarujemo brigu oko stopala jer “i onako se ne vide u cipeli ” – što je pogrešno. Kako vježbanjem želimo čvrstu guzu, ravan trbuh, oblikovane ruke i noge zbog lijepšeg izgleda, ali i brige o zdravlju, tako i vježbanjem mišića stopala brinemo o svom zdravlju.

Ako zamislimo naše tijelo kao zgradu, tada stopala predstavljaju našu bazu i temelj i svaki će kat zgrade biti čvršći što je baza stabilnija.

Treningom u kojem su stopala slobodna (kad ne nosimo tenisice) omogućujemo mišićima stopala neophodan trening radeći vježbe :

– ravnoteže
– oslanjanja na vanjski/unutarnji rub stopala
– skupljanja prstiju poput kandži

Zato djevojke, slobodno povremeno uskočite u svoje omiljene balerinke i štikle, sve dok vodite brigu o svojim stopalima!

Vidimo se u Vježbaonici !!!

Leave a Comment